6 Şubat 2011 Pazar

Kariyer Hayatınızın Başlangıç Aşamasına Kadar Eğitime Ne Kadar Para Harcanır?

Bu sorunun aslinda maddi ve manevi yonden değerlendirilmesi mümkündür fakat bu yazımda sadece maddi sonuçları ile ilgili bilgiler aktarmaya çalışacağım.

Öyle bir dönemde bulunuyoruz ki,artık ana okulundan hatta çok daha oncesi 3-4 yaşlırından itibaren çocuklar geleceklerinden iyi yerlere gelebilmek ,kariyer yaşantılarında daha üst noktalarda bulunmak için eğitim almaya ve bunun karşılığında bir bedel ödemeye başlamakta ve bu süreç yüksek lisans ,doktora gibi üst pozisyonlara gelme süreçlerine kadar devam etmektedir.

Yurtdışı kariyer talepleri de giderler üzerine eklenebilir.Örneğin 4 yıllık bir üniversiteyi yaşadığınız şehrin dışında bir yerde kazandınız ve eğer hazırlık yoksa ve başarılı olup 4 yılda üniversiteyi bitirebiliyorsanız, sadece 4 sene boyunca okul ,yurt,kitap,harç,yol masrafı .... gibi giderlerinizin toplamı ortalama 50-100 bin Tl arasinda değişmektedir.

Ilkokul döneminde üniversite bitime kadar geçen süre dahilindeki masraflari da bu rakamların üzerine ilave edersek minimum 250 bin Tl gibi ciddi bir rakam çikiyor ortaya.

Peki okul bitti ,yani üniversite ,bir iş basvurusu yaptiniz veya iş basvurulari yapmaya başladınız,

Eğer eğitim döneminde yine ekstra masrafa girip özel yabanci dil kursu almamissaniz veya yabanci dil eğitim veren lise ve/veya üniversitede eğitim görmemişseniz bu sureç başvurularınızda aleyhinize işlemeye başlıyor,

Derslerin zorlu olması nedeni ile ,universite bitene kadar deneyim kazanabileceğiniz çok fazla bir çalışma hayatınız da olmuyor çoğunlukla,

İşveren böyle bir durumda çoğunluka üniversite mezunu olmanıza rağmen ,ki iyi bir üniversiteyi bitirseniz dahi eğer çok şanslı değilseniz veya iyi referansiniz yoksa ,başlangıç maasiniz 750-1000 Tl arasindadir.

Basit hesapla, 250 bin Tl masraf yapilmis ve ayda 1000 TL olarak toplamaya baslayacaksiniz ,Cok basarili iseniz bu rakam en fazla 1500 Tl/ay seklindedir.

Peki üniversite okumayacak mıyız ,tabi ki okuyacagız ,imkanımız dahilinde almamiz gerekli tüm eğitimleri de alacağız,ama elimizdeki bütçeyi en iyi şekilde kullanmamız lazım,sadece kursa gitmek ve sertifika almak için kursa gitmememiz lazim ,ki çoğu zaman işveren bu tür belgeleri çok fazla önemsemez,önemli olan iş bilgisi ve şirkete ne kadar katkı sağlayabileceğiniz ile ilgilidir.

Yoksa yüz adet sertifika koyun isverenin önüne,fakat deneyim konusu ve şirketin beklentileri ile örtüşmeyen bir hedef koyarsanız şirketin önüne (ki deneyimlerinizden bu anlaşılır zaten) o zaman almış olduğunuz sertifikalar bir anlam ifade etmiyecektir.

Sertifika alirken,dünya konjonktürünü ,iş trendlerini ,sektörün meyil ettiği alanlari iyi izlemeniz lehinize sonuçlar verecektir.

Kendinizi eğitim süresi içinde okul bittiği zaman ek işe ihtiyacim olabilir düşüncesi ile geliştirmeye başlarsanız,ki dönemimiz home ofis çalışma dönemi,okul bittiği zaman uzun yıllar çalışıp ,farklı nedenler ile ek gelir aramak ihtiyaci içinde olmayacağınız gibi,ek gelir olarak başladığınız home ofis işlerinizde bir ayda elde edebileceğiniz gelir ,maaşli işlerde çoğu zaman bir yılda elde edemeyeceğiniz rakamlara ulaşır ,siz dahi bunu beklemezsiniz fakat eğer yatırımlarınızı sağlam yapmışsanız ve istikrarlı bir mücadele içindeyseniz, bahsettiğim bu gelişmelerin gerçekleşmemesi ancak sıradişi bir durumun gerçekleşmesi ile olur ancak.

Bu yuzden belirtek isterim ki,üniversite olmazsa olmazlarımızdan Türkiye şartlarında,daha özgür hareket edebilmek,gerçekten hakkettiğini alabilmek için mutlaka kendi işinizi online ortama taşımaya çalışın,bunun zor bir işlem olduğunu söyleyebilirim,fakat her zorluğun arkasında kolaylık vardır,kabul edilebilir riskler alinmadan büyüme gerçekleşemez.

Yıllarca çalışıp emekli olursunuz ve karşılığında bir ev bir araba yapabilmişseniz bu sizin için başarı sayılır,aynı zamanda neden daha fazlasini kazanmayasınız ?
Yine kendi işinizi yaparak ,ama daha profesyonel ve daha özgür.

Bir sonraki yazimda , 10 yil dış ticaret uzmanı olarak çalışan biri ,eğer maaş +komisyon çalışmıyorsa ne kadar kazanabilir (genel olarak) ve şirketine ne kadar kazandırır dengesizliğinin dengesini anlatmaya çalışacağım

Herkese home ofisli kariyerli günler dilerim.

Saygılarımla,

Mehmet Ali Bilen